Overal in Nederland vind je katten. Van Harlingen tot Heerlen en van Emmen tot Middelburg; overal vinden wij onze weg en terroriseren wij de buurt. Maar er zijn ook heel wat plaatsen in Nederland waar wij nog meer aanwezig zijn. Niet perse in aantallen, maar omdat we verscholen zitten in de plaatsnaam. En daar moet je als echte die-hard kattenliefhebber natuurlijk geweest zijn. Wij hebben 7 plaatsen voor je op een rijtje gezet die gerepresenteerd worden door katten… Soort van, want zoals vaak heeft een plaatsnaam een hele andere betekenis dan je zou denken. Wij vertellen je er alles over in dit blog. Zo spijker je jouw topografie en geschiedenis bij en heb je er direct 7 nieuwe dagtripjes bij!
Katwijk is misschien wel de bekendste plaatsnaam met het woord kat erin. Katwijk is een gemeente in Zuid-Holland met als grootste en meest bekende kern natuurlijk Katwijk aan Zee. In Katwijk is het in de zomer heerlijk vertoeven. Voor kattenliefhebbers dan, want de meeste katten zijn niet echt waterratten op een paar rassen na, zoals de Maine Coon. Overigens is Katwijk goed vertegenwoordigd. In Noord-Brabant vind je namelijk nog een Katwijk en zelfs in Suriname ligt een oude plantage met dezelfde naam.
Terug naar de ‘bekendste’ Katwijk. Heet deze gemeente Katwijk, omdat het in het geheim wordt bestuurd door poezenbazen? Niet echt. De kat is in dit geval namelijk een verwijzing naar een oudere benaming voor een vissersboot. Ook gaan er verhalen dat het woord kat hier is afgeleid van de oude germaanse volksstam ‘catten’. Katten vind je in ieder geval nog steeds veel in katwijk. Zowel de vissersboten als je favoriete huisdier.
Op Zeeuwse bodem vind het plaatsje Kats. In Noord-Beveland om precies te zijn. Ook deze kern vestigt zich aan het water. Best ironisch eigenlijk. Vroeger was Kats zelfs een gemeente. Inmiddels is het een klein dorpje met een bescheiden 430 inwoners.
Kats heette niet altijd Kats. In de middeleeuwen stond het bekend als Suburchdike, maar door een heftige storm werd heel Noord-Beveland van de kaart geveegd. Pas jaren later werd de grond opnieuw ingepolderd. Toen ontstond de naam Cats. Niet omdat de inpoldering door katten is uitgevoerd, maar door de invloedrijke familie Caths.
Een tikkie naar beneden op het eiland Zuid-Beveland vinden we Kattendijke. Dit dorp is niet veel groter dan Kats, maar is wellicht iets bekender, omdat het vlak buiten Goes gevestigd is.
Kattendijke is niet vernoemd naar de familie Caths. Wel naar een heerlijkheid die in de 17e eeuw werd gekocht aan het geslacht Huyssen van Kattendijke. Toch bestaat er een kans dat de plaats is vernoemd naar de naastgelegen dijk waar in de middeleeuwen veel katten zwierven.
Katerveer is een wijk in Zwolle. Het is niet eens een officiële benaming. Het Katerveer was vroeger een veerdienst over de IJssel. In de wijk zijn verder nog een dijk en een sluis vernoemd naar de veerdienst.
De naam is afgeleid van het buurtschap Katen dat in de 15e eeuw aan de IJssel lag. En die naam is dan weer afgeleid van het buurtschap Coten. Niet heel spannend dus, maar uiteraard wel weer goed voor als de gespreksstof op is tijdens de verjaardag van ome Joop.
Dat klinkt niet heel gezellig. Gelukkig klinkt het in het Fries al een stuk leuker, namelijk Ketlik. Katlijk is een dorp ten Oosten van Heerenveen midden in een groot natuurgebied. Hier voelen wij ons dus wel thuis.
De naam is afgeleid van de woorden kat en leek. Helaas niet van het huisdier en ook niet van de vissersboot waar we het eerder over hadden. Kat betekent namelijk ook arme grond. En leek is een beek. Het dorp was waarschijnlijk vroeger niets meer dan een stukje onbruikbare grond aan een beekje. Gelukkig maar, want dat is nog altijd onschuldiger dan wat de naam doet vermoeden.
Katendrecht is een schiereiland in Rotterdam. Je vindt deze wijk in het noord-westen van stadsdeel Feijenoord en recht tegenover de Kop van Zuid. In Katendrecht vind je onder andere de bekende tattoo artiest Tattoo Bob en het voormalige cruiseschip ss Rotterdam. Katendrecht was tevens de bekendste prostitutiebuurt van Rotterdam in de 20e eeuw.
Katendrecht stond vroeger ook wel bekend als Kattendrecht. De herkomst is niet officieel bekend. Er bestaan drie theorieën, waarvan we er twee eerder al hebben benoemd. Het zou namelijk van zowel de Zeeuwse familie Caths kunnen komen als de catten uit het germaanse rijk. De derde optie is volgens onderzoekers het woord caten wat staat voor klein of eenvoudig huis. Iets wat je nu niet zo snel meer terug vindt op het schiereiland.
Tot slot hebben we Kattegat. Dit is niet echt een plaatsnaam en het ligt ook niet in Nederland. Kattegat is wel een mooie vakantiebestemming. Het gebied rondom het Kattegat beter gezegd. Kattegat is namelijk de zee tussen het Oosten van Denemarken en het Zuid-Westen van Zweden.
Waarom we Kattegat toch benoemen in dit lijstje? De naam is afkomstig van Nederlandse Zeelieden. Die noemde deze zeestraat Kattegat, omdat het een nauwe doorgang had. Welk gat van de kat dat is, mag je zelf invullen. Leuk feitje: ook de Duitsers, Denen en Engelsen gebruiken de naam Kattegat. Je kent de naam wellicht uit de Fox-serie Vikings!
Natuurlijk zijn er nog veel meer plaatsnamen met het woord kat. Niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van Europa en zelfs daarbuiten. En wat de etymologie van deze plaatsen ook mag zijn, wij geloven er heilig in dat wij katten de inspiratie zijn voor deze plaatsnamen. De wereld is immers een grote kat!
De wereld ziet eruit als een kat die met Australië speelt. pic.twitter.com/HBX2QfAQH9
— Waarom weet ik dit? (@waaromweetikdit) April 4, 2020
Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af! Voordelen van een kattenverzekering:
|
Lees onze verhalen en interessante weetjes