Ben jij op zoek naar een lieve tijger in huis? Dan is de Bengaalse kat hét kattenras voor jou! Deze katten zien er superlief uit met hun mooie streepjes en zijn enorm actief. Daarom past dit ras bij poezenbazen die lekker veel uren willen dollen met hun speelse kat.
Betrouwbaar, attent, nieuwsgierig en vriendelijk. Dat zijn de kenmerken van het karakter van de Bengaalse kat.
De Bengaalse kat heeft veel beweging en activiteit nodig! Een simpel knuffeltje om mee te spelen is niet genoeg voor de Bengaal. Zorg dat jouw Bengaal een katvriendelijke omgeving tot zijn beschikking heeft waarin hij zich niet hoeft te vervelen. Bengaalse katten klimmen graag en vinden water leuk! Denk ook aan een grote uitdagende krabpaal om ze lekker zoet te houden. Een grote tuin is ideaal voor deze katten. Als je een tuin hebt, is de Interactive Fetch'N Treat een superleuk speeltje. Dit kattenspeeltje schiet tennisballen en kattenbrokjes je tuin in, zodat je Bengaal daar achteraan kan rennen.
Zelfbewust, dominant en actief zijn ook kenmerken van de Bengaalse kat. Een Bengaalse kat kun je beter niet bij andere dominante dieren plaatsen. Toch kun je een Bengaalse kat beter niet alleen houden. Zorg voor een speelmaatje met een vergelijkbaar karakter.
Je kunt een Bengaalse kat het best houden vanaf de vierde/vijfde generatie. Vanaf dan worden de katten namelijk niet meer als gemengd gezien en zijn de echte ‘wilde dieren’-kenmerken eruit.
Als je een Bengaalse kat toevoegt aan jouw gezin, zul je een aantal spulletjes in huis moeten halen. Zo kan jouw poezenbeest genieten van een heerlijk leven. Deze producten zijn essentieel met een Bengaal in huis:
De Bengaalse kat is zoals we al eerder zeiden een echte huistijger en die naam heeft hij te danken aan zijn uiterlijk!
Dit is het meest opvallende van het uiterlijk van de Bengaal: de vacht. De kat heeft grote vlekken met een lichte buik en lijkt hierdoor dus op een tijger. De poten zijn vaak gestreept of gestipt net als de vacht op het lichaam.
Bengaalse katten komen in een aantal kleuren voor:
Deze kleuren komen voor in de volgende tekeningen:
Het lichaam van de kat is gekleurd en getekend, maar de kin, borst, buik en binnenkant van de poten hebben een crème tot witachtige kleur.
De kop met hoge jukbeenderen en amandelvormige grote ogen van de Bengaalse kat is in verhouding met het lichaam best klein. De ogen zijn vaak blauw of groen en de oren zijn afgerond en klein met een brede basis.
Het gewicht van een Bengaalse kat loopt op tot zo’n 6 kg en de poten kunnen tot 30 cm hoog zijn.
Bengaalse katten worden gemiddeld 12 tot 16 jaar. De katers hebben een levensverwachting van ongeveer 12 tot 14 jaar en poezen leven gemiddeld gezien nog 2 jaar langer.
De Bengaalse kat komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. In 1963 voerder geneticus Jean Mill daar fokexperimenten uit met de Aziatische luipaard-kat en een huiskat. Jean wilde namelijk een tamme huiskat die eruit zag als een wilde kat. Dat blijkt gelukt te zijn!
Zij deed in 1946 onderzoek naar raskruisingen bij huiskatten en in de jaren 60 bracht ze haar kennis in de praktijk. Na zo’n twee of drie generaties begonnen de kittens zich te gedragen als huiskatten. In 1983 werd het ras door de TICA (The International Cat Association) officieel erkend als kattenras.
Inmiddels wordt de Bengaalse kat ook erkend door de CFA (Cat Fanciers’ Association) en worden kittens vanaf de vierde generatie gezien als ‘tam’.
Bengaalse katten kunnen rastypische ziektes hebben. Zo is Progressieve Retinale Atrofie (PRA-b) er daar een van. Dit kan in de eerste paar jaar van het leven van de kat tot blindheid leiden. Ook Pyruvaatkinase Deficiëntie (PKDEF is een rasziekte. Hierbij worden de rode bloedlichaampjes verstoord door een tekort aan pyruvatkinase. Dit zorgt op zijn beurt weer voor bloedarmoede. Door middel van genetische tests kan worden achterhaald of er sprake is van een van deze ziektes. Hypertropische cardiomyopathie (HCM) is een hartziekte die ook voorkomt bij Bengaalse katten. Deze ziekte zorgt voor een dikkere hartspier. Dit kan vastgesteld worden met een echografie.
Om dus zeker te zijn dat jouw Bengaal geen ziektes heeft, is het belangrijk een verantwoordelijke fokker te kiezen die zijn katten laat testen op erfelijke aandoeningen. Bij een vermoeden is het daarnaast verstandig een consult in te winnen bij een dierenarts.
Een Bengaalse kat is een echte raskat en daarom kan je alleen een Bengaalse kitten kopen via een gecertificeerde fokker. Maar hoe maak je een keuze uit al die fokkers? Een goede fokker zorgt dat de kat echt bij jou en je gezin past. De fokker maakt het mogelijk om zo vroeg mogelijk de kittens te kunnen ontmoeten om zo te kijken of het klikt tussen de Bengaalse kitten en jouw gezin.
De fokker moet ook lid zijn van een fokvereniging. Dan moet de fokker namelijk zorgen dat de katten voldoen aan de eisen van het ras en de fokker moet een gezonde, ziektevrije ontwikkeling waarborgen. Niet alleen voor de kittens maar ook voor de ouders. Zowel voor, tijdens als na de kittens zijn geboren. Zo moeten er tests worden gedaan om eventuele genetische ziektes te achterhalen. Als de kittens zijn geboren moeten deze door de dierenarts worden onderzocht en ingeënt, ontwormd worden.
Al deze zorgen voor de katten uiten zich in de verkoopprijzen van de Bengaalse kittens. De prijs van een Bengaal ligt vaak rond de duizend euro. Ja, dit is veel geld maar dat is hij zeker waard.
Het kan zijn dat de fokker zelfs voorwaarden stelt wanneer je de kat wilt nemen. Bijvoorbeeld dat de kat gecastreerd of gesteriliseerd moet worden of dat de kat een bepaald aantal vierkante meter tot zijn beschikking moet hebben om vrij in te bewegen.
Let op! Je kunt alleen met geldige papieren bewijzen dat de katten aan bepaalde verplichtingen moeten voldoen. Kun je die papieren niet tonen? Dan kan officiële inbeslagname (in het ergste geval) het gevolg zijn.
Het is het best om soortspecifieke voeding te voeren aan Bengalen. Bovendien is rauwe voeding het best omdat Bengaalse katten gevoelig zijn voor industrieel kattenvoer. Maar kies in ieder geval kwalitatieve kattenvoeding uit een doosje of blik.
Bij Poezenbazen shop je alle benodigdheden voor jouw actieve Bengaalse kat. Van droog- en natvoer en supplementen tot kattenspeeltjes en accessoires, waaronder de heerlijkste kattenmanden. Je kijkt je ogen uit in ons aanbod. Ook leuk om cadeau te geven aan poezenbazen met wie jij bevriend bent. Wat geef jij als eerste aan een kersverse kattenouder? Wij doen er alles aan om jouw bestelling zo snel mogelijk bij jou op de deurmat te krijgen.
Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af! Voordelen van een kattenverzekering:
|
Lees onze verhalen en interessante weetjes