De kattenbak verschonen is misschien wel de belangrijkste dagelijkse taak wanneer je een kat hebt, na het geven van eten natuurlijk. Want zonder eten valt er weinig te doen op de kattenbak. Maar hoe en hoe vaak moet je de kattenbak verschonen en wanneer moet je dit doen en wanneer juist niet? Keep reading!
Het is niet de bedoeling dat de kattenbak stinkt. Ten eerste wil je dat gewoon niet maar het is ook een teken dat de bak niet goed schoon is. De ontlasting van je kleine vriend kun je het best opruimen met een kattenbak schepje. Dit werkt overigens wel alleen als je klontvormende kattenbakvulling gebruikt. Gebruik je niet-klonterend kattenbakgrit? Dan moet de hele vulling steeds worden vervangen.
Als je de kattenbak helemaal grondig gaat schoonmaken, is het belangrijk handschoenen te dragen. Sommige katten hebben namelijk toxoplasme bij zich. Dit is een parasiet die via ontlasting overgedragen kan worden. Om verspreiding en/of besmetting met toxoplasme dus te voorkomen kun je het best handschoenen dragen. Gooi eerst alle vulling weg in een kattenbakzak of in een gewone vuilniszak bij het restafval. Om de kattenbak zelf schoon te maken kun je heet water en afwasmiddel gebruiken. Spoel de bak goed af en laat deze drogen.
Deze grondige schoonmaak wil je in principe doen wanneer je kat net zijn behoefte heeft gedaan aangezien de kattenbak tijdens de schoonmaak even niet beschikbaar is.
Let op! Ben je zwanger? Verschoon dan nooit de kattenbak. Dit kan namelijk schadelijk zijn voor het kindje.
Het verwijderen van de klonten kattenbakvulling met ontlasting van je kat moet je minimaal één keer per dag doen. De hoeveelheid kattengrit wordt dan natuurlijk steeds minder dus vul deze om de twee à drie dagen wat bij. Zo zorg je dat er genoeg kattenbakvulling in de kattenbak zit. Als je gebruik maakt van niet-klontvormende kattenbakvulling moet je ongeveer om de vier dagen de hele vulling vernieuwen.
Het kan zijn dat je de kattenbak minder vaak hoeft te verschonen. Dat geldt alleen als je kat dit kan:
Wanneer je de kattenbak verschoont, is eigenlijk helemaal aan jou. Wil je dit graag ’s ochtends doen als je opstaat of net voordat je naar je werk gaat? Doen! Doe je dit liever aan het eind van de dag als je thuis komt van je werk of net voordat je gaat slapen? Ook doen! Het is het belangrijkst dat de kattenbak schoon blijft. Wanneer je deze schoonmaakt maakt niet zo veel uit. Als je het maar gewoon doet en niet de kat uit de boom gaat zitten kijken.
De beste kattenbak is helemaal kat afhankelijk. Heb je een grote poes? Dan is het belangrijk dat je een grote kattenbak kiest. Heb je meerdere katten? Dan wil je eigenlijk voor iedere kat 1 kattenbak. In dat geval wil je misschien wat goedkopere kattenbakken. Het is dus helemaal afhankelijk van jouw situatie welke kattenbak het beste is.
Er zijn verschillende soorten kattenbakvullingen. Zo heb je klontvormende kattenbakvulling, niet-klontvormende en silicaat kattenbakvulling. Deze vullingen hebben allemaal hun eigen kenmerken en voordelen. Check hier wat de beste kattenbakvulling is!
De kattenbak verschonen is zo veel werk dus nog niet. Als je een vaste moment voor jezelf inplant wanneer je de kattenbak verschoont, is het zo gebeurd. Heb jij nog tips voor het verschonen van de kattenbak? Laat het weten in de comments!
Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af! Voordelen van een kattenverzekering:
|
Lees onze verhalen en interessante weetjes