Alles wat je moet weten over kattenbakken

Alles wat je moet weten over kattenbakken

Een schoon toilet is genieten! Tenminste, dat vinden wij als Poezenbazen wel.. Want van een vies toilet wordt echt helemaal niemand gelukkig. Wij kiezen graag voor een lekker geurtje, een schone pot en misschien wel een mooi design. In ieder geval moet de kleinste kamer van ons huis wel een plek zijn om alle hoop lekker te kunnen laten varen. Hoe zit dat eigenlijk bij katten? Als katten zelf een kattenbak mochten kiezen, zou deze dan lekker naar lavendel ruiken? Moet er meer zand in en hoe zit het met dat deurtje? Wat is de ideale kattenbak en waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwe kattenbak? We nemen je mee in de wereld van kattenbakken en gingen op onderzoek uit. In dit blog lees je alles over de kattenbak! Let’s dig in!

Op elk katje past een bakje

Nou, laten we de bak niet op een kat zetten, maar je snapt wat we bedoelen. Voor elke kat is er wel een kattenbak te vinden. Maar wat voor soort kattenbakken zijn er allemaal te koop? Heel veel! We zetten wat kattenbakken op een rijtje:

  • Open kattenbakken: dit is de bak voor de kat die wat bang over kan komen. Een open kattenbak is perfect voor de kat die graag zijn omgeving in de gaten houdt, tijdens het ehh you know what...
  • Gesloten kattenbakken: lekker gesloten en privé. Dit is voor katten die graag in hun eentje hun behoefte doen (wij snappen dit gedrag helemaal).
  • Zelf-reinigende kattenbakken: dit zijn de bakken waar jij als poezenbaas heel veel plezier van zult hebben. Hello gemak!
  • Hop in kattenbak: net een andere variant dan de dichte kattenbak, de opening zit aan de bovenkant. Hop in, voor perfecte privacy.
  • Grote kattenbakken: dit zijn extra grote poepdozen voor onze grote huistijgers zoals een Maine Coon. Zo hebben ze lekker de ruimte. 

Een open kattenbak: voor de open persoonlijkheid

Lekker open, lekker vrij en lekker in het zicht. Dat is precies waar je voor kiest met een open kattenbak. Dit is de bak zonder deksel en dus ook zonder privacy. Wanneer jouw poes graag de boel in de gaten houdt, kun je het beste kiezen voor een open kattenbak. Het voordeel van de open kattenbak is dat jouw kat er makkelijk op gaat. Daarnaast kun jij lekker makkelijk in de gaten houden of je moet scheppen. Bijvullen? Ook dat is zo gepiept met een kattenbak zonder deksel

via GIPHY

Waar je wel rekening mee moet houden, is dat een open kattenbak voor meer rotzooi in huis kan zorgen. Besluit jouw kat namelijk om even lekker te graven? Dan is er een grote kans dat de kattenbakvulling je om de oren vliegt. Ook zal je de kattenbak misschien sneller ruiken, maar daardoor zal je wel weer sneller even de poep scoopen. In ieder geval is de open kattenbak een succes en makkelijk om te verschonen. Je kunt het beste een open kattenbak kiezen wanneer deze in de schuur of buiten komt te staan. 

Even lekker alleen in de gesloten kattenbak

Dit is waarschijnlijk de meest populaire kattenbak onder poezenbazen. Een dichte kattenbak is een open kattenbak waar een deksel op zit. Op elk katje past een dekseltje. Dit is de kattenbak die zorgt voor privacy. Net zoals wij lekker de deur op slot doen, zorgt het deurtje van de gesloten bak ook voor privacy. Het klapdeurtje zorgt ervoor dat de bak volledig gesloten is. Dit zorgt er trouwens voor dat vieze luchtjes uit de kattenbak niet snel naar buiten kunnen. Een gesloten kattenbak is een slimme keuze wanneer je de bak binnenshuis zal neer zetten. 

Het kan gebeuren dat jouw poes in het begin niet heel erg blij zal worden van het deurtje. Katten kunnen er bang voor zijn of ze begrijpen niet helemaal hoe het werkt. Bij de meeste kattenbakken kun je het deurtje losmaken. Probeer de kattenbak de eerste week zonder deurtje. Zo kan jouw kat wennen aan de kleinere ingang. Na een week hang je het deurtje terug. Neem de tijd om jouw kat te laten wennen aan een gesloten kattenbak. 

"De gesloten kattenbak is een slimme keuze als je deze binnenshuis neerzet."

 

De kattenbak die het lekker zelf doet! 

De kattenbak die zichzelf schoonmaakt, hello dream! Dit zijn wel wat duurdere kattenbakken maar zorgen er dan ook weer voor dat jij weer minder hoeft schoon te maken. Dit is dus vooral het voordeel voor jou. De zelfreinigende kattenbak doet het meeste werk, besef wel dat je altijd nog wat handelingen moet doen om de kattenbak optimaal te laten werken. Maar, vergeet niet dat het meeste werk gewoon wordt gedaan door de slimme zelfreinigende kattenbak. Is zelf poep scheppen nog wel van deze tijd? Inderdaad;)

Hop in vanaf de bovenkant

Ook dit is een gesloten kattenbak. Het enige verschil is dat deze bak de ingang aan de bovenkant heeft. Zo kan jouw poes makkelijk de bak. Hop in: zo vanaf boven. Deze kattenbak is een de juiste keuze wanneer je veel last hebt van kattenbakkorrels die door je hele huis heen vliegen. Je vloer blijft lekker schoon omdat jouw kat een sprongetje moet nemen om de bak uit te komen, zo zullen de meeste korrels gelijk vallen in de bak. Is je kat al wat ouder? Dan kun je beter kiezen voor een andere kattenbak, want je poes moet wel goed kunnen springen om makkelijk uit de kattenbak te kunnen komen. 

Het is echt waar: size matters! 

De grote van je kattenbak, maakt dat verschil? Jazeker! Een kat heeft genoeg ruimte nodig om zijn behoefte te doen. Jouw kat moet kunnen draaien, graven en comfortabel kunnen zitten. Daarnaast zijn er verschillende soorten kattenrassen die vragen om meer ruimte in de kattenbak. Een Maine Coon zal bijvoorbeeld niet heel gelukkig worden van een kattenbak waar zijn kont niet gekeerd kan worden. Een grote kat moet dus een grote kattenbak. Geef genoeg ruimte. Met het kiezen van een kattenbak kun je hardop zeggen: size matters! 

via GIPHY

Het gaat om meer dan een kattenbak

Dat klopt helemaal. Je hebt namelijk meer nodig dan alleen de kattenbak. Toch niet zo simpel als je misschien vooraf dacht. Vergeet niet om de volgende spullen ook aan te schaffen wanneer je een kattenbak koopt. 

  • Koolstoffilter: deze filters kun je in gesloten kattenbakken meestal aan de bovenkant plaatsen. Het koolstoffilter zorgt ervoor dat de vieze geurtjes uit de bak opgenomen worden en neutraliseert de geur van de kattenbak. Het filter moet je wel regelmatig vervangen, deze kan namelijk zelf ook gaan ruiken wanneer je deze te lang laat zitten. Je kunt vellen koolstoffilter kopen zodat je zelf kattenbak filters op maat kan knippen. Handig!
  • Kattenbakschepje: lekker scheppen! Heel belangrijk trouwens, want zonder schepje zul je aan de slag moeten met je handen (of heb jij een beter idee dan een schepje?) Veel kattenbakken hebben een plek waar je de schep kan ophangen of kan opbergen, want deze wil je niet in je bestekla leggen, geen succes. Het is slim om een kattenbakschepje te kiezen wat fijn is, daarmee bedoelen we kleine gaatjes of filters. Zo haal je ook de kleine klontjes uit de bak en zorg je ervoor dat de bak lekker schoon blijft (en ook minder stinkt).
  • Kattenbakmat: dit is een mat die je voor de kattenbak kan leggen. Wij horen je denken, waarom? Omdat tussen de kussentjes van de poten vaak korrels blijven hangen, deze liggen al heel snel overal door je hele huis. Een kattenbakmat zorgt ervoor dat dit veel minder is, want door de mat laten de korrels makkelijk los en vallen deze in de mat. Deze kun je dan makkelijk leeggooien in de vuilnisbak. Dat scheelt weer een dagje stofzuigen. 

Waar kun je het beste de kattenbak mee vullen?

Een onderwerp waar we heel veel over kunnen vertellen is de kattenbakvulling. Dit is namelijk een belangrijk onderdeel waar katten erg gevoelig voor kunnen zijn. Kattengrit of kattengrind, hoe je het ook wilt noemen, is het onderdeel waar katten heel goed of slecht op kunnen gaan. Letterlijk! In het wild doen katten hun behoefte in los en zanderig materiaal. Lekker kunnen graven staat dus voorop. In het kuiltje kunnen katten hun behoefte doen, daarna is het zand erover en klaar. Een kattenbak kun je dus het beste vullen met kattengrit die het meeste lijkt op wat de kat in wild zou kiezen: fijn en het gevoel van zand. Maar, welke kattenbakvulling is dan het beste? 

Klontvormende kattenbakvulling

Om makkelijk, snel en goed de kattenbak schoon te maken kun je het beste kiezen voor kattenbakvulling die goede vaste klonten vormt. Dit zorgt ervoor dat je minder hoeft schoon te maken en dat je makkelijk uit de bak kan scheppen. Ook hoef je minder vaak de hele kattenbak te verschonen. Je gebruikt dus minder kattengrit en doet dus langer met de kattenbakvulling. Katten kunnen ook goed graven in dit soort kattenbakvulling en dat is precies wat een kat graag doet. Maak jouw kattenbak een succes met kattenbakvulling waar je kat in kan graven.

Kattenbakvulling met een geurtje

Voor een kat maakt het niet uit of de kattenbak naar lelietjes of lavendel ruikt. Het geurtje is voor jou wel fijner wanneer je tijdens het schoonmaken boven de bak moet hangen. In ieder geval komt de geur van dit soort kattengrind vanzelf vrij wanneer de kat zal graven. Het neutraliseert de vieze geurtjes van de kattenbak. Je moet nog wel steeds regelmatig blijven scheppen zodat je de kattenbak fris en schoon houdt. Kattenbakvulling met een geurtje is dus voor jou als poezenbaas erg fijn. 

via GIPHY

Houd de kattenbak schoon

Het is zo makkelijk en logisch, zorg ervoor dat de kattenbak schoon blijft. Een nieuwe routine aanleren is nooit makkelijk. Maar wanneer je gewoonte maakt van het ‘poep scheppen’, zul je merken dat de bak minder gaat stinken en schoonmaken zo gepiept is. Jouw kat heeft de voorkeur voor een schone kattenbak. Je hoeft hierbij nog geen eens heel erg op de geur te letten maar zorg er vooral voor dat er genoeg schone en gladde plekken zijn om te kunnen plassen en poepen. Plekken waar al urine en drollen liggen zijn niet heel erg uitnodigend om naast te gaan zitten. Jij gaat toch ook niet zitten op een volle toiletpot?

Heeft jouw kat of poes nog steeds moeite met de kattenbak? Dan is het slim om een dierenarts te raadplegen. 

"Maak de kattenbak vaak schoon! Jij gaat toch ook niet op een volle toiletpot zitten?"

Genoeg kattenbakken om uit te kiezen

De kattenbak heeft nu geen geheimen meer voor jou. Ooit gedacht dan een poepdoos zoveel meer was dan alleen maar een kattenbak? Logisch ook, want je zit ook niet heel de dag na te denken over katten en wat de beste kattenbak is. Dat doen wij wel:). Poezenbazen is de leukste online webshop voor katten en poezen. Bij ons vind je alles voor katten en over katten.

Wist je trouwens dat je op onze Poezenbazen Facebookgroep jouw ervaringen en vragen kan delen met andere Poezenbazen. Help elkaar verder en join onze community waar katteneigenaren hun eigen verhalen delen. Wil je meer weten over katten en poezen? Of ben je van plan om een huistijger te kopen?  Check dan zeker onze blogs, daar lees je nog veel meer over katten, poezen en kittens. See you there!

Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!


Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af!

Voordelen van een kattenverzekering:

  • Biedt gemoedsrust
  • Medische kostendekking
  • Financiële bescherming
  • Preventieve zorg

Vind jouw ideale verzekering