Poezenbazen brengt je het leukste nieuws, de grappigste feitjes en natuurlijk de leukste producten voor jouw kat. Maar ook wanneer er slecht weer op komst is, willen wij hier natuurlijk direct bij stilstaan. Zo ontstond het gerucht dat er een avondklok voor katten geopperd zou gaan worden. Eerder bleek al dat katten zich op corona kunnen laten testen en nu ook nog deze maatregel? Wij zochten dit natuurlijk tot op de bodem uit!
Een avondklok is een tijd waarin bepaalde beperkingen van toepassing zijn. Daar weten we ondertussen alles van, maar gelukkig is de avondklok voor mensen in Nederland vanaf 28 april 2021 weer verleden tijd. Dat willen we natuurlijk graag zo houden, maar niet iedereen is het daarmee eens. De Delftse stadsecoloog Diny Tubbing is namelijk niet vies van de avondklok.
Tubbing oppert echter een ander soort avondklok, namelijk een avondklok voor katten. Deze avondklok heeft niets te maken met de corona pandemie, maar met de vogelpopulatie die in de grotere steden flink afneemt. Een avondklok voor katten zou ervoor moeten zorgen dat vooral de huiskat niet meer ‘s nachts de straat op gaat om te jagen op vogels.
Vooral in Delft zijn katten blijkbaar een grote bedreiging voor vogels. Maar ook in de rest van Nederland zijn de vogels niet veilig voor de huiskat of wilde katten. Volgens de vogelbescherming worden er jaarlijks zelfs zo’n 18 miljoen vogels gedood. Dat is natuurlijk nogal wat. Stadsecoloog Tubbing geeft aan dat dit aantal flink zal dalen wanneer katten ‘s nachts niet meer kunnen jagen. Vooral in het broedseizoen worden er namelijk veel jonge vogeltjes gedood, nog voordat zij het nest verlaten. De avondklok voor katten kan dus een paar miljoen vogels redden.
Sommige katten komen ‘s avonds gewoon lekker bij je op bed liggen en worden ‘s morgens samen met jou wakker. Iets waar veel katteneigenaren, maar ook de buren, van dromen. Katten zijn namelijk van origine nachtdieren en dat zit er bij sommige katten nog steeds in. Dat is te merken ook, want katten houden zich bepaald niet stil ‘s nachts. Krolse katers gaan met elkaar op de vuist of zingen samen een liedje. Het hoort er natuurlijk allemaal bij, maar fijn is anders als je de volgende dag weer fris en fruitig op je werk wordt verwacht en geen oog hebt dichtgedaan.
Daarnaast kan de avondklok ook een oplossing bieden tegen onaangename verrassingen die je kat het huis mee binnenbrengt. Regelmatig brengen katten hele dierentuinen mee naar binnen. Muizen, vleermuizen en natuurlijk de vogels waarover we het al eerder hebben gehad. Terwijl jij ligt te slapen, ligt er ergens in jouw huis een dood dier te ‘slapen’. En dat is ook niet echt een prettig gevoel. Of je moet toevallig wel trek hebben in een ontbijtje op bed.
Ondanks alle redenen, vinden wij een avondklok voor katten nogal rigoureus. Veel katten slapen immers ‘s nachts en de katten die wel op pad gaan, doen dat met een reden. Het zit namelijk in de natuur.
Desalniettemin zijn wij natuurlijk ook erg begaan met onze mooie Nederlandse natuur en alle prachtige vogelsoorten die ons land rijk is. Wij begrijpen en respecteren de standpunten van de stadsecoloog en de Vogelbescherming. Daarom denken wij graag mee en hebben wij een aantal mooie alternatieven.
1. Kattenluik met (tijd)slot
Met een kattenluik met een slot bepaal je helemaal zelf wanneer jouw kat niet meer naar buiten mag. Zo stel je bijvoorbeeld in dat het kattenluik, dankzij een ingebouwde timer, automatisch sluit tussen 22.00 uur en 5.00 uur. Of je zet het slot elke avond en ochtend handmatig om. Jouw kat kan er dan altijd nog wel in, mocht hij voor dat tijdstip niet binnen zijn, maar naar buiten kan niet meer. Een kattenluik met slot is dus eigenlijk een kattenluik met een avondklok. Alleen wordt deze avondklok je niet opgelegd, maar bepaal je helemaal zelf of en wanneer je er gebruik van maakt.
Lang niet alle katten hebben een belletje nodig. Deze is namelijk alleen handig als jouw kat daadwerkelijk ook naar buiten gaat. Het belletje aan een halsband is bedoeld om onder andere vogels te waarschuwen dat de kat er aan komt. Door het gerinkel, kunnen vogels op tijd het hazenpad kiezen. Ondanks dat sommige mensen bewust niet kiezen voor een belletje, omdat het vervelend zou zijn voor de kat, is het nog altijd een beter alternatief dan een avondklok.
3. Antistress middelen
Jagen zit in de genen van een kat, maar het jachtinstinct kan ook worden aangewakkerd door stress of verveling. Antistress middelen zijn dan een heel goed hulpmiddel om je kat te kalmeren. Zo kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van een anti-stress voedingssupplement. Dit supplement heeft een gunstig rustgevend effect op de gemoedstoestand van je kat. Ideaal ter ontspanning of bij stress.
4. Ga verveling tegen: mat je kat af voor het slapen
Het laatste alternatief is tevens het beste advies voor elke katteneigenaar. Katten moeten namelijk hun energie kwijt. Sommigen vragen meer aandacht dan anderen, maar het is belangrijk dat je die aandacht ook geeft. Zorg daarom altijd dat je voldoende kattenspeeltjes in huis hebt. Er zijn zowel speeltjes waar jouw kat zelf mee kan spelen, als speeltjes waar je samen uren plezier van hebt. Voor iedere kat en iedere situatie zijn er dus voldoende manieren om jouw kat overdag lekker af te matten zodat jij, de buren, de vogels en jouw kat zelf de perfecte nachtrust hebben.
Voorlopig is het antwoord op deze vraag er nog niet. Het idee is geopperd, maar of hier werk van gemaakt gaat worden en vervolgens gehoor aan gegeven gaat worden, is nog maar de vraag. Voorlopig zijn we dus safe. Maar voor iedereen die toch graag meedenkt en een handje wilt helpen, denk vooral aan onze alternatieven. Poezenbazen denkt namelijk niet alleen aan jouw kat, maar samen denken we ook aan de natuur!
Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af! Voordelen van een kattenverzekering:
|
Lees onze verhalen en interessante weetjes