De Abessijn wordt ook wel gezien als mini puma. Geen wonder, want zijn slanke, lange benen maken de Abessijn atletisch en behendig. En daarbij onthullen zijn grote ogen en de spitse attente oren van hem veel over zijn karakter: de Abessijn is vriendelijk en nieuwsgierig. In dit blog vertellen we je alles wat je moet weten over dit kattenras!
Sommige mensen denken dat dit ras - zoals de naam wellicht doet vermoeden - uit het oude ‘Abessinië’ komt, het tegenwoordige Ethiopië. Maar niets is minder waar. Ook stamt de Abessijn niet af van de faraonische dieren uit Egypte. Nee, de Abessijn komt uit de jungle van Zuidoost-Azië! Dit is ontdekt door moderne genetica: een mutatie van het tabby-gen - wat enkel in dit ras voorkomt - komt niet voor in Egypte en Oost-Afrika. Wilde katten die leven aan de kust van de Indische Oceaan, tussen Singapore en Sri Lanka, tonen dezelfde kenmerkende mutatie en kleuring. Er wordt vermoed dat deze opvallend gekleurde wilde katten door Britse handelaren naar het Midden-Oosten en Afrika werden gebracht en ze werden later met de Britse troepen, toen zij Oost-Afrika verlieten in 1868, mee naar Engeland genomen.
In Engeland begonnen ze in de 19e eeuw met het systematisch fokken van dit ras, omdat ze met hun opvallende kleuren de aandacht trokken. In 1882 werd het ras officieel erkend door Harrison Fair, de toenmalige voorzitter van de Engelse nationale kattenclubs. De Abessijn is één van de oudste rassen, maar vooralsnog niet zo bekend als andere kattenrassen.
De Abessijn behoort tot een van de lichtere kattenrassen. Vrouwtjes kunnen tot zo’n 4 kilogram wegen en mannetjes tot zo’n 5 kilogram. De Abessijn heeft grote, amandelvormige ogen die glanzen in ambergrijs, groen of lichtbruin. Deze kleuren maken de ogen natuurlijk al prachtig, maar de donkere omranding maakt ze nog specialer. Zijn grote oren staan ver uit elkaar en hebben een brede aanloop. En zijn grote oren verraden het al; de Abessijn heeft een goed gehoor, waardoor hij volledig op zijn omgeving kan ingaan en erg geïnteresseerd is in zijn menselijke familie! Daarnaast heeft de Abessijn een wigvormige kop, een zachte contour zonder agressieve stop en een ranke, sierlijke nek. Met zijn lange benen met ovale poten en een slanke staart, lijkt hij net op een mini puma.
De Abessijn heeft een uiterst fijne en zachte vacht, dankzij een geringe ondervacht. En door zijn bijzonder opvallende kleur, lijkt zijn vacht op die van een wild konijn. Dat komt door het ‘agouti-effect’. Dit wordt veroorzaakt door een streepje in elke individuele haar, wat deze zogenaamde ‘ticking’ veroorzaakt. Elke haar is twee tot vier keer gestreept en de haarpunten hebben altijd de donkerste vachtkleur. Enkel zijn buik, borst en de binnenkant van zijn benen zijn in de basiskleur gekleurd. Daarnaast heeft de Abessijn een streep op zijn rug en ook op zijn achterpoten is er vaak een tot op de hiel lopende streep.
De zogenoemde ticking is een vast onderdeel van de fokstandaard van dit ras. Pas vanaf zijn zesde levensweek toont deze kleuring zich, maar pas na ongeveer twee jaar is deze kleuring volledig ontwikkeld. Je kunt wel zeggen dat een Abessijn unieke kleuren heeft. Zo worden er door rasverenigingen enkel kleuren geaccepteerd die gebaseerd zijn op het pigment ‘eumelanine’. Eumelanine zorgt voor een sterke lichtabsorptie en ondersteunt zo een donkere pigmentatie. Onderstaande kleuren zijn de meest voorkomende:
Dit bericht bekijken op Instagram
De Abessijn is één van de meest intelligente kattenrassen, vandaar ook dat ze ontzettend geïnteresseerd zijn in hun baasje. Abessijnen zijn erg nieuwsgierig aangelegd: ze zullen altijd bij jou in de buurt zijn om alles in de gaten te houden. Daarnaast zijn ze ook erg aanhankelijk, want ze willen graag beste maatjes worden met hun poezenbaas en vragen daar dan ook veel aandacht voor. Waar je ook heen gaat in het huis, een Abessijn zal je volgen en is eigenlijk net je schaduw. Ben je regelmatig hele dagen weg van huis? Dan zou een andere kat een antwoord kunnen zijn - maar de hechte band die ze met hun baasje aangaan, moet wel goed onderhouden worden. Hoewel een Abessijn van aandacht houdt, is het belangrijk om te weten dat een Abessijn zich niet altijd op zijn gemak voelt bij meerdere katten.
Ondanks dat de Abessijn een korte vacht heeft, moet je wel voldoende aandacht besteden aan zijn verzorging. Laat je Abessijn kitten dan ook op jonge leeftijd al goed socialiseren en wennen aan menselijke aanraking, zodat hij beter gewend zal raken aan zijn verzorging. Zo zal het knippen van de nagels, tanden poetsen en het borstelen van zijn vacht een stuk gemakkelijker gaan.
Probeer je Abessijn wekelijks te borstelen met een zachte borstel om zijn dode haren en viezigheid te verwijderen. Tijdens deze wekelijkse poetsbeurten kun je meteen de vacht even goed bekijken en controleren op ongedierte. Zo kun je meteen actie ondernemen als je iets vindt. En wist je trouwens dat Abessijnen van water houden? Een heerlijk badje af en toe zullen ze dan ook absoluut geen probleem vinden! Houd wel bij het wassen er rekening mee dat je speciale kattenshampoo gebruikt.
Daarnaast staat het gebit van een Abessijn bekend om tandsteen- en tandvleesproblemen. Daarom is het belangrijk om het gebit jaarlijks goed te laten controleren door een dierenarts. Wees hier dan ook alert op, want problemen aan het gebit kunnen ervoor zorgen dat je Abessijn niet goed meer kan eten!
De Abessijn heeft helaas aanleg voor bepaalde, erfelijke ziekten waar je alert op moet zijn. Dit zijn de specifieke ziekten die kunnen voorkomen bij een Abessijn:
Zoals de naam al aangeeft, komt deze ziekte enkel bij kittens voor. De oorzaak is dat de ouders van het kitten afwijkende bloedgroepen hebben. De vaderkat heeft dan bloedgroep A en de moederkat heeft bloedgroep B. Na de bevalling drinken de kittens moedermelk en via de moedermelk nemen zij antilichamen op tegen bloedgroep B. Kittens gaan hierdoor lijden aan overmatige afscheiding van hemoglobine en acute bloedarmoede. Helaas is deze ziekte bijna altijd fataal voor een kitten. Om het te voorkomen, zal er zorgvuldig gekeken moeten worden naar de bloedgroepen van de katten voordat zij zullen paren.
PRA is een aandoening die uiteindelijk leidt tot blindheid bij een Abessijn. Het slijmvlies wordt bij PRA geleidelijk het slijmvlies afgebroken door metabole stoornissen. Vaak komt dit eerst voor in de vorm van nachtblindheid. Het ontstaan van deze ziekte is tot het zesde levensjaar mogelijk.
Een andere voorkomende ziekte is PKE. Bij PKE heeft de Abessijn een tekort aan pyruvaat kinase enzym in de rode bloedcellen. Dit tekort van enzymen zorgt voor bloedarmoede. Er is geen remedie tegen een tekort aan Pyruvaat Kinase, alhoewel bloedtransfusies levensreddend kunnen zijn.
Patellaluxatie is een ziekte die te maken heeft met de knieschijven van een Abessijn. Bij PL zitten de knieschijven los, waardoor je Abessijn problemen krijgt met lopen.
Een Abessijn wordt gemiddeld tussen de 12 en 15 jaar oud. Houd er wel rekening mee dat bovenstaande ziektes van invloed kunnen zijn op de leeftijd van je Abessijn. Een goede verzorging en controles bij de dierenarts zorgen natuurlijk ook voor een hogere levensverwachting van jouw Abessijn.
Doordat Abessijn kittens het Fading Kitten Syndroom kunnen krijgen, is het ontzettend belangrijk dat je je Abessijn kitten haalt bij een erkende fokker. Als een fokker ook lid is van een kattenras vereniging, zal hij verstandig fokken met zijn Abessijnen. Hierdoor kunnen de bovenstaande ziekten voorkomen worden. Koop je je Abessijn kitten bij een professionele fokker, houd er dan ook rekening mee dat de kosten hoog kunnen oplopen tot zeker € 700 euro.
Dit bericht bekijken op Instagram
Een Abessijn is één van de meest intelligente kattenrassen die er bestaat. Het is daarbij dan ook belangrijk om je Abessijn genoeg uit te dagen, bijvoorbeeld met dit intelligentiespel. Zorg er daarnaast voor dat jouw Abessijn een heerlijk plekje heeft om te slapen. Een comfortabele mand, die je vlakbij je bank kunt zetten, is een echte must. Een kattenbak voor al zijn behoeftes kun je eveneens niet vergeten! Alle benodigdheden voor jouw Abessijn scoor je gemakkelijk en snel bij Poezenbazen.
Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af! Voordelen van een kattenverzekering:
|
Lees onze verhalen en interessante weetjes