Vaak wordt de Europese korthaar vergeleken met de huis-tuin-en-keuken-kat. Er zijn veel overeenkomsten in karakter en uiterlijk. De Europese korthaar past zich dan ook gemakkelijk aan. Ben je benieuwd naar de Europese korthaar, zijn uiterlijke kenmerken en karaktereigenschappen? Lees dan snel!
Zoals de naam van dit kattenras al doet vermoeden, is de Europese korthaar afkomstig uit Europa. Het ras komt oorspronkelijk uit Zweden. Het is een officieel erkend ras, maar lijkt ontzettend op de van nature voorkomende katten die altijd al in de Europese dorpen en steden leefden. Die wij natuurlijk kennen als de huis-tuin-en-keuken-kat. De vergissing tussen rassen is dan ook makkelijk gemaakt!
De Europese Korthaar is een middelgrote tot grote kat met bovengemiddelde spiermassa. Hij heeft sterke poten die gemiddeld van lengte zijn. De staart is vrij dik. Ook heeft de Europese korthaar een grote kop die iets minder rond is dan die van bijvoorbeeld de Brits korthaar.
Ogen van de Europese korthaar kunnen elke kleur hebben en de oren zijn vrij breed en staan mooi recht omhoog. Hij heeft een korte maar dichte vacht en deze moet glanzen en plat liggen.
De Europese korthaar komt voor in een tal van kleuren:
In principe zijn ook alle kleuren toegestaan, met uitzondering van chocolate, lilac en colourpoint.
Als er een kat is met een makkelijk karakter, dan is het de Europese korthaar wel. Hij is makkelijk in de omgang en past zich gemakkelijk aan situaties aan. Het is een actieve, speelse, maar ook aanhankelijke kat. Hij heeft een zachtaardig karakter en is zachter en rustiger dan de gemiddelde huis-tuin-en-keuken-kat.
Ook is het een ontzettende goede jager. Dat maakt dat de Europese korthaar een kat is die graag buiten komt. Toch liever een Europese korthaar die alleen maar binnen is? Zorg er dan voor dat hij voldoende uitdaging krijgt met verschillende speeltjes, krabpalen en met speeltijd met de Poezenbaas natuurlijk!
De verzorging van de Europese korthaar is vrij eenvoudig. Behalve tijdens de rui is wekelijks borstelen ruim voldoende. In de rui is 2 à 3 dagen per week aan te raden.
Over het algemeen worden raskatten een stuk minder oud dan de huis-tuin-en-keuken-kat. Een Europese korthaar wordt dan ook gemiddeld 16 jaar oud.
Denk je dat een Europese korthaar een goede match met jou en jouw gezin zal zijn? Verkijk je niet op wat er bij de aanschaf en opvoeding van een kitten komt kijken. Kans op kapotte meubels, een kattenbak die regelmatig verschoond moet worden… Denk goed na voor je overgaat tot de aanschaf van een Europese korthaar, of iedere andere kat.
Wat vragen die je jezelf kunt stellen wanneer je interesse hebt in een Europese korthaar kitten:
Je kunt een Europese korthaar aanschaffen via een erkende fokker. Controleer goed de stamboom en zoek naar zoveel mogelijk informatie over de betreffende fokker. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een Europese korthaar herplaatser uit een asiel.
Ga je op zoek via Marktplaats? Dat kan, maar kijk dan goed uit dat je niet terecht komt bij een zogenoemde broodfokker. Hier heeft geld verdienen op nestjes de prioriteit boven gezondheid. Dit kan schadelijk zijn voor zowel de kitten als mamapoes.
Ben je op zoek naar een leuke naam voor jouw Europese korthaar? Onder dit ras zijn Tijger(tje), Sammy, Max en Tarzan populaire namen. Zit er niets voor je tussen? Wij hebben een overzicht gemaakt van de leukste kattennamen.
Heb je een Europese korthaar (kitten) gekocht? Gefeliciteerd! Heb je ook al gedacht aan de spullen die je nodig hebt? Daarvoor ben je bij Poezenbazen natuurlijk aan het juiste adres. Zo moet je natuurlijk een mooie kattenmand, krabpaal en voerbak hebben. Ook mag je de leukste kattenspeeltjes niet vergeten! Heel veel geluk en plezier met jouw Europese korthaar!
Twijfel je toch nog over het ras? Kijk dan ook eens naar de kattenrassen: de Britse Korthaar of de Maine Coon.
Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af! Voordelen van een kattenverzekering:
|
Lees onze verhalen en interessante weetjes