Ben je net in dromenland beland en droom je dat je op een heerlijke vakantiebestemming bent. Zon, zee, strand en cocktails. Helemaal perfect. ‘Miaauuww’. Oh, er zijn zelfs katten op het strand! Wacht, katten op het strand? Dat kan niet. ‘Miaaaauw’. En opeens schrik je wakker, want je bedenkt je dat het je eigen kat is. Herkenbaar? Wij vertellen je alles over waar dit ‘miauwen’ in de nacht vandaan komt!
Katten miauwen vooral ’s nachts, omdat het echte nachtdieren zijn. Ze zijn ’s nachts erg actief en willen de aandacht van het baasje trekken door luid te miauwen. Met dit miauwen willen ze meestal iets vertellen. Miauwen is namelijk een bewezen manier voor katten om te communiceren. Katten onderling communiceren via lichaamstaal met elkaar. Een kat leert al snel dat hun baasje de fysieke signalen vaak niet goed begrijpt en daarom communiceren ze met mensen door middel van miauwen. In de meeste gevallen is (overmatig) miauwen niets om je zorgen over te maken.
Soms kan het erg lastig zijn om de oorzaak van het nachtelijk miauwen te achterhalen. Je hebt heel wat geduld en inlevingsvermogen nodig om je kat te begrijpen. Om je te helpen hebben wij hieronder de meest voorkomende oorzaken op een rijtje gezet.
Let daarom ook overdag extra goed op het gedrag van jouw kat om te monitoren waar het gemiauw vandaan komt.
Heb je een Siamese kat die dag en nacht miauwt? Dan hoef je niet verder te zoeken naar een oorzaak, want de Siamese kat staat erom bekend dat ze de oren van je kop kunnen praten. Ze hebben een luide en opvallende miauw en ze kunnen non-stop doorpraten, dus ook ’s nachts.
Heeft jouw kat nog nooit ’s nachts gemiauwd en is ie nu elke nacht aan het miauwen? Als je geen duidelijke oorzaak kunt bedenken, is het verstandig om langs de dierenarts te gaan. Het miauwen kan een teken zijn van een medisch probleem. Ook kan ouderdom een oorzaak zijn van nachtelijk miauwen. Als een kat doof of blind wordt, kan het zijn dat de kat bang wordt en daarom ’s nachts begint te miauwen. Ook dan is het erg belangrijk om je kat te laten onderzoeken door een dierenarts.
Wij katten zijn eigenwijs, dus iets afleren valt niet mee. Wel kun je het nachtelijk miauwen in sommige gevallen voorkomen. Heb je de oorzaak van het nachtelijk miauwen ontdekt en kun je er zelf iets aan doen? Check dan onderstaande tips:
Ben je met je kat naar de dierenarts geweest en blijkt er niks medisch aan de hand te zijn? En helpt het negeren van het miauwen en belonen van goed gedrag niet? Dan kan het verstandig zijn om contact op te nemen met een kattengedragstherapeut. Er moet toch ergens een oorzaak achter het miauwen zitten en dat is erg belangrijk om uit te zoeken, zodat jij en je kat geen slapeloze nachten meer hebben!
Een hond blaft, een man doet de bril niet omlaag, een vrouw zeurt en een kat miauwt. Zo is het leven. In de meeste gevallen kun je gelukkig iets doen aan het ongewenste gedrag, nachtelijk miauwen. Maar soms moet je de boel ook gewoon laten rusten. Letterlijk, want een kat komt altijd op zijn pootjes terecht en vaak stopt het nachtelijk miauwen vanzelf. Tot die tijd hou je kat goed in de gaten en slaap je gewoon met oordoppen. Zo heb je ook direct geen last meer van je snurkende partner!
Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af! Voordelen van een kattenverzekering:
|
Lees onze verhalen en interessante weetjes