Heb je ook zo’n kat die zo af en toe lekker door het huis heen sprint? Hij springt op bank, hangt in de gordijnen en vliegt door de kamer. Soms duurt dit fenomeen heel even, soms zelfs langer dan een kwartier. Er zijn verschillende benamingen voor dit herkenbare kattengedrag. Wil je weten waar deze gekte vandaan komt, hoe je het kunt herkennen en of je er iets mee moet doen? In dit blog vertellen we je er alles over!
Wat een energie kunnen die kleine viervoeters toch hebben! Katteneigenaren herkennen het uit duizenden. Ze springen en sprinten ineens in het rond, en het lijkt wel alsof ze achterna gezeten worden. Dit gekke momentje is ook weer even abrupt afgelopen als het begon. Grote kans dat jouw kleine ‘Tazmanian Devil’ daarna weer heerlijk ligt te slapen.
Zoals gezegd zijn er verschillende benamingen voor dit gedrag bij katten. Sommige houden het op ‘gekke 5 minuten’ anderen zeggen dat er ‘een keutel dwars zit’. In de Engelse taal gebruiken ze ‘zoomies’. Die benaming ken je vast wel van de grappige katten- of hondenfilmpjes op Facebook of YouTube. Je leest het goed, dit gedrag komt dus ook zeker bij honden voor. Heb jij jouw eigen benaming voor ‘het gekke kwartiertje’? Laat het vooral weten in de reacties!
We noemen het gek kattengedrag, maar dat is het eigenlijk helemaal niet. Het heeft alles te maken met het kwijtraken van energie. Ook komt het echte jachtinstinct naar boven. Zie het maar als een denkbeeldige prooi waar ze achteraan vliegen. Is jouw kat een echte binnenkat? Dat is dit gedrag iets wat vaker voorkomt dan bij een buitenkat. Een buitenkat krijgt natuurlijk veel meer uitdaging en kan zijn energie meer kwijt.
"Een uitbarsting van energie kan op ieder moment, maar ‘het gekke kwartiertje’ zie je vooral in de ochtend en ‘s avonds. Katten zijn op deze momenten van nature het meest actief!"
Misschien vraag je je af of dit gedrag gewenst is of niet. Dat ligt er een beetje aan. Zolang je kat speels is en over het algemeen een vrolijke indruk maakt, is het niets om je zorgen over te maken. Het is immers zijn instinct! Wordt jouw huiskat steeds wilder? Kijk dan eens of hij zich niet verveel en wel voldoende uitdaging krijgt. Met leuke kattenspeeltjes en spelletjes kun je jouw kat genoeg uitdaging geven.
Over het algemeen is ‘het gekke kwartiertje’ of zijn de ‘zoomies’ niet iets waar je je druk over hoeft te maken. Toch is het wel verstandig om goed op de lichaamstaal van jouw kat te letten. Plotseling aanspannen kan namelijk ook een teken van stress zijn. Daarnaast is er nog het Feline Hyperesthesie Syndroom. Een gezondheidsprobleem zorgt dan voor ‘wild’ gedrag. Heb je het idee dat jouw kat zich anders gedraagt? Neem dan contact op met een dierenarts!
"Door het dolle heen na een bezoekje aan de kattenbak voor een grote boodschap? Dat is gewoon ‘opluchting' ;-)"
Als katteneigenaar herken je dit gedrag vast en zeker! Ben je benieuwd naar nog meer opvallend kattengedrag? Wij leggen je uit waarom katten kopjes geven, wat dat gemiauw toch betekent en hoe je kunt zien of je kat wel echt van je houdt.
Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af! Voordelen van een kattenverzekering:
|
Lees onze verhalen en interessante weetjes