Kat en hond laten samenwonen: Zo doe je dat!

Kat en hond laten samenwonen: Zo doe je dat!

Geen vervelende ervaringen

Als eerste is het belangrijk om na te gaan of de kat en hond in kwestie eerder in aanraking zijn gekomen met de andere diersoort en hoe dat verliep. Een negatieve ervaring van een kat met een hond zal hij altijd onthouden en dat maakt het stukken lastiger de twee huisgenoten aan elkaar te laten wennen. Het beste is het dan ook om direct als pup en kitten ze bij elkaar te zetten, maar dat kan natuurlijk niet als je je eerste huisdier al een paar jaar in huis hebt. 

Passende karakters

Een verlegen, schichtige kat kan over het algemeen niet goed omgaan met andere huisdieren, laat staan een hond erbij. Hetzelfde gaat op voor een waakzame hond met geboren jachtinstinct. Over het algemeen stem je het karakter van het tweede huisdier af op het huisdier dat reeds in huis woont. We kunnen ons natuurlijk goed voorstellen dat je niet goed welke soort hond of kat bij elkaar zal passen. In dat geval raden we je aan advies in te winnen bij de fokker in kwestie.

Heb je een keuze gemaakt? Kijk dan goed of de huisdieren rustig genoeg zijn om met elkaar kennis te maken. Haal niet zomaar een extra huisdier in huis en denk dat daarmee alles geregeld is, dat levert zeker niet het gewenste resultaat op. Immers een slechte ervaring met elkaar zullen ze niet snel vergeten. We leggen je hieronder uit hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Blijf oefenen en neem ruim de tijd

Langzaam aan zullen jouw huisdieren aan elkaars aanwezigheid wennen, elkaar leren verdragen en zelfs leren respecteren. Gek of niet, katten en honden kunnen zelfs beste vrienden worden!

Dit bereik je het beste door ze stapje voor stapje aan elkaar te laten wennen. Plan contactmomenten in waar ze kort, voorzichtig contact kunnen leggen. Zorg ervoor dat wanneer ze zo’n contactmomentje hebben er geen andere mensen of drukke afleiding is, zoals een tv die aanstaat, veel herrie buiten of flitsende lampen. Geef ze de ruimte elkaar te leren kennen en haal ze direct als ze elkaar zat zijn ze op een kalme wijze uit elkaar. Het uitstralen van kalmte is hier erg belangrijk.

Respecteer hun personal space

Houd rekening met terugtrekmomenten. Dat zijn situaties waar onze miauwende en kwispelende huisgenoten even geen behoefte aan elkaar hebben. Kunnen ze op zo’n moment niet voldoende afstand van elkaar krijgen dan zal dit stress opleveren. Je doet er dus goed aan de kattenmand niet pal naast de hondenmand te plaatsen, voldoende ruimte vrij te maken in huis en ook de voerbakjes net wat van elkaar te verplaatsen. Ja, je kat en hond houden net als het baasje wel eens van privacy.

Geduld is een schone zaak

Al met al: geduld is een schone zaak. Houd vol en geef niet zomaar op. Zorg ervoor dat je in het begin altijd bij de hond en kat aanwezig bent. Zo kun je ingrijpen mocht dat nodig zijn. Doe rustig aan en laat neem hiervoor de tijd. 

Maine Coon laten wennen aan een hond

Het duurde even, maar uiteindelijk zijn Catfluencer Maine Coons Ike & Yuna helemaal gewend aan Tool de Toller. Ike & Yuna leefden al een aantal jaar samen en een half jaar geleden is Tool de 'Nova Scotia Duck Tolling Retriever' bijgekomen. Maine Coons hebben een vrij gemakkelijk karakter en de meesten gaan in principe vrij goed samen met een hond. Let wel op: een pup is behoorlijk actief en vindt het leuk om achter de katten te jagen. Wees dan consequent en corrigeer de pup. Binnen een paar weken waren de Maine Coons helemaal aan de hond gewend. 

 

Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!


Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af!

Voordelen van een kattenverzekering:

  • Biedt gemoedsrust
  • Medische kostendekking
  • Financiële bescherming
  • Preventieve zorg

Vind jouw ideale verzekering