‘Kies ik een huis-tuin-en-keukenkat of een raskat?’ Dat is een vraag die veel mensen aan zichzelf stellen als ze een kat willen aanschaffen. Beide soorten katten hebben zo hun voor- en nadelen. Benieuwd welke dit zijn? Lees dan snel verder!
De Europees Korthaar wordt vaak een huis-tuin-en-keukenkat genoemd. Die vergelijking is heel logisch. Veel mensen hebben een Europees korthaar in hun huis en tuin (en vaak in de hele buurt) rondlopen. Eigenlijk kunnen we de naam Europees Korthaar en huis-tuin-en-keukenkat als hetzelfde beschouwen. Het enige verschil zit hem vaak in het wel of niet hebben van een paspoort en/of stamboom. Let daarom bij de aanschaf van een huis-tuin-en-keukenkat even op of hij toevallig in het bezit is van een paspoort, waardoor je wel of niet met zekerheid kunt zeggen of het een huis-tuin-en-keukenkat of Europees korthaar is. Ook zonder paspoort blijken de meeste huis-tuin-en-keukenkatten vaak een Europees korthaar, maar het kan altijd een mengeling zijn, waardoor het niet een typische raskat is. In dat geval kun je spreken van een huis-tuin-en-keukenkat, omdat je er simpelweg geen andere naam aan kunt hangen. Voor het gemak gaan we in dit blog uit van zowel een mengeling als de Europees Korthaar, omdat deze vergelijking in de werkelijkheid ook veel gemaakt wordt.
Een voordeel van een huis-tuin-en-keukenkat is dat je er makkelijk aan kunt komen. Je kunt bijvoorbeeld naar het asiel gaan of naar een gelegenheidsnestje in de buurt. Daarbij kost een huis-tuin-en-keukenkat meestal niet veel geld en soms kun je ze zelfs gratis ophalen. Echter geldt net zoals bij alles: goedkoop = duurkoop. Doe eerst goed onderzoek naar de herkomst van het nestje van de huis-tuin-en-keukenkat.
Over het algemeen zijn huis-tuin-en-keukenkatten gezonder, sterker en intelligenter dan raskatten. De kans op ziektes is dus lager bij een huis-tuin-en-keukenkat dan bij een raskat. Dit komt doordat de genenpool van gemengde rassen veel groter is. Hierdoor worden huis-tuin-en-keukenkatten vaak ook ouder dan raskatten.
Een huis-tuin-en-keukenkat is meestal beter geschikt voor het buitenleven. Ze zijn erg zelfstandig en kunnen dus zo de hele dag buiten doorbrengen. Het grote voordeel hiervan is dus dat een huis-tuin-en-keukenkat zowel gezellig in huis tegen je aan komt liggen, maar ook een hele dag van huis kan zijn, zonder dat je er naar hoeft om te kijken.
Niet-raskatten hebben een grote genenpool en daardoor kunnen kittens in hetzelfde nestje vaak hele verschillende karakters hebben. Het kan dus zijn dat de moeder heel lief en zachtaardig is en dat de kitten daarentegen een heel onrustig of agressief karakter heeft. Het is van tevoren dus vrijwel onmogelijk om het karakter van de kitten te schatten.
Niet-raskatten hebben een grote genenpool en daardoor kunnen kittens in hetzelfde nestje vaak hele verschillende karakters hebben. Het kan dus zijn dat de moeder heel lief en zachtaardig is en dat de kitten daarentegen een heel onrustig of agressief karakter heeft. Het is van tevoren dus vrijwel onmogelijk om het karakter van de kitten te schatten.
Bij een raskat is het karakter, de hoeveelheid vachtverzorging en de aandacht die de kat nodig heeft goed te voorspellen.
Zo kun je er bijvoorbeeld vanuit gaan dat een Maine Coon erg vriendelijk en goedgehumeurd is, dat een Blauwe Rus gevoelig en speels is, dat een Britse Korthaar evenwichtig en rustig is en dat een Ragdoll liefdevol en relaxed is.
Omdat de karaktereigenschappen van raskatten bekend zijn, kun je de raskat uitkiezen die het beste bij jouw past. Ben je bijvoorbeeld veel aan het werk? Dan ga je op zoek naar een ras dat goed alleen thuis kan blijven. En heb je kleine kinderen? Dan kies je een ras waarvan je weet dat de kat goed met kinderen om kan gaan. Zo is de kans kleiner dat je straks voor verrassingen komt te staan.
Het nadeel van een raskat is de prijs. Die is vaak erg hoog. Omdat ze zo prijzig zijn, bestaat ook de kans dat ze gestolen worden als ze alleen buiten zijn.
Helaas zijn er ook fokkers die extreme uiterlijkheden in stand houden en doorfokken. Dit wordt ‘hypertype’ genoemd. Zo bestaan er Perzen met veel te korte snuitjes en Siamezen met extreem lange koppen. Dit is erg slecht voor de gezondheid van de kat, dus daar wil je zeker niet aan meewerken.
Het is belangrijk om te letten op de gezondheid van de kat. Zijn de oogjes schoon en helder? Is de vacht egaal, glad en schoon? En is de kat ingeënt en ontwormd? Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken hoe de opgroeisituatie van de kat is. Check hier alle tips waar je op moet letten in bij het kopen van een kitten.
Wil je een kat uit het asiel adopteren? Dan is het erg belangrijk om vragen aan het personeel van het asiel te stellen. Zij kennen de kat namelijk goed en weten er alles over te vertellen. Vraag bijvoorbeeld waarom de kat in het asiel terecht is gekomen, of de kat om kan gaan met andere mensen en dieren en of de kat gecastreerd of gesteriliseerd is. Door deze vragen kun je het karakter van de kat inschatten en zo bepalen of de kat bij jou en jouw levensstijl past.
Bovenstaande punten gelden natuurlijk voor alle katten, dus ook voor een raskat. Maar bij de raskat zijn er nog wat extra punten waar je op moet letten. Bij de aanschaf van een raskat moet je altijd een erkende en verantwoorde fokker kiezen. Zo voorkom je dat je uiteindelijk een ‘hypertype’ kat hebt. Een kat die veel te ver doorgefokt is op bepaalde extreme uiterlijkheden, wat niet veel goeds doet voor de gezondheid van de kat. Ook moet je weten of de ouders van de kat gescreend zijn om eventuele aandoeningen te achterhalen.
Het antwoord op de vraag ‘Kies ik een huis-tuin-en-keukenkat of een raskat?’ kunnen wij natuurlijk niet geven. Alle katten hebben hun eigen karakter, persoonlijkheden en levensbehoeften. Wel hopen we dat bovenstaande punten je weer een stapje dichterbij brengen bij de keuze tussen een huis-tuin-en-keukenkat en een raskat.
Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af! Voordelen van een kattenverzekering:
|
Lees onze verhalen en interessante weetjes