Katten zijn onze beste vrienden. En beste vrienden snappen elkaar! Toch vertonen katten soms vreemd gedrag waar wij helemaal niets van begrijpen. Via Facebook vroegen wij onze volgers welk vreemd kattengedrag hun katten vertonen in de hoop dat onze catlfluencers het voor eens en voor altijd kunnen verklaren. En dat is gelukt! Hieronder vind je een overzicht van veel voorkomend vreemd gedrag van katten, uitgelegd door onze eigen ervaringsdeskundigen.
Een veelgestelde vraag is, waarom katten minuten lang in het niets kunnen staren, zonder dat er iets (boeiends) te zien is. Ze lijken soms wel in trance. Ook onze eigen katten kunnen er wat van. Als katten naar elkaar staren, is dat een vorm van communiceren. Ze willen laten weten wie er de baas is, zonder fysiek geweld te gebruiken. Degene die de staarwedstrijd wint, wint ook het territorium.
Maar hoe zit het dan met staren in het niets? Dat is een lastig uit te leggen verschijnsel. Een van de verklaringen is dat dieren sensitief zijn voor spiritualiteit. Zij voelen dus energie die mensen niet zo snel voelen en katten zouden dan ook sneller paranormale verschijnselen zien. Dit is echter nooit wetenschappelijk bewezen.
Een andere en meer logische verklaring is dat katten betere ogen en oren hebben dan mensen. Een kat ziet bijvoorbeeld stofdeeltjes die wij niet eens zien of hoort de kleinste rondvliegende insecten. Sommige katten zien het als een uitdaging om dit geluid te blijven volgen. Dat komt door het speelse karakter van katten. Een kat staart dus niet voor niets in het niets!
Liever een speelmuisje in het voerbakje dan een echte muis zullen we maar zeggen. Toch is het maar vreemd dat sommige katten hun speelgoed in het voerbakje leggen. We weten dat als een kat een echte muis of een vogel mee naar huis neemt, dit een teken is van waardering. Een cadeautje voor de poezenbaas.
Wanneer een kat een speelgoedmuis in het voerbakje legt tijdens het eten, houdt hij zichzelf eigenlijk een beetje voor de gek. Hij wilt heel graag geloven dat hij een echte muis heeft gevangen. In het wild nemen katachtigen hun prooi mee naar een veilige plek, zoals hun voederplaats. Zie je dit verschijnsel thuis bij jouw kat? Dan heeft je kat gewoon een lichte identiteitscrisis. Hij denkt dat hij een tijger is, maar in werkelijkheid is het een pussy!
Katten voelen vaak met hun pootjes eerst aan het water, voordat ze uit het bakje of fonteintje drinken. Katten zijn niet bepaald dol op (open) water. Maar dat heeft een logische verklaring. Katten mogen over het algemeen betere ogen hebben dan mensen, maar katten zien van dichtbij niet heel scherp. Daardoor zien katten dus ook niet hoe hoog het waterpeil is. Om dat toch te checken, voelen ze eerst met hun pootje in het bakje, voordat ze gaan drinken. De echte bangeriken (of juist slimmeriken) gaan zelfs nog een stapje verder. Die likken het water gewoon van hun pootjes af.
Wooly Luxury Muis Wit
|
RVS Voerbak voor Katten Twin Feeder 2 x 450 ml
|
Als een kat rechtop zit, zet hij soms zijn pootjes op zijn staart. Het ziet er vaak schattig uit. Het lijkt wel alsof hij zijn staart beschermt. Dit fenomeen heeft verschillende verklaringen.
Het kan te maken hebben met de temperatuur. Als een kat het koud heeft, maakt hij zich zo klein mogelijk. Wanneer de staart onder of rondom de poten gewikkeld is, kan het zijn dat jouw kat zich probeert warm te houden.
Een andere verklaring is dat een kat een grens afbakent op deze manier. Geen paniek, er is niets aan de hand. De kat voelt zich prima, maar wil gewoon even geen aandacht of aanrakingen. Met een gekrulde staart laat hij zien dat de deuren even gesloten zijn. Hierdoor voelt de kat zich veiliger. Je kunt het beste zelf testen wat jouw kat bedoelt. Als je hem zachtjes toespreekt en iets lekkers voor zijn neus zet en hij gaat erop in, is er niets aan de hand. Anders moet je gewoon respecteren dat jouw kat even met rust gelaten wilt worden.
Soms zie je dat jouw kat het mondje een klein beetje open zet en de oogjes een klein beetje dicht. Het lijkt wel alsof jouw kat ieder moment een niesbui kan krijgen. Niets is minder waar, want als een kat dit gedrag vertoont, ruikt hij waarschijnlijk iets. Voorin het bekje van een kat zit namelijk het zogeheten orgaan van Jacobsen. Daarmee kan een kat nog beter ruiken. Sterker nog, hiermee proeft een kat zelfs een geur. Als jouw kat dus in het vervolg een niesbui imiteert, is hij lekker aan het smullen van interessante geurtjes.
Katten zijn eigenlijk maar vreemde wezens. Maar dat maakt ons niets uit, want 'gewoon' is ook maar saai en we houden toch wel van ze. Katten hebben nu eenmaal hun eigen manieren om dingen te communiceren, ervaren en proeven. Heeft jouw kat ook vreemde gewoontes? Laat het ons weten via Facebook! Wie weet komen we later met een deel 2 over vreemd kattengedrag. Check ook ons blog over kattentaal om jouw kat nog beter te begrijpen.
Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af! Voordelen van een kattenverzekering:
|
Lees onze verhalen en interessante weetjes